dinsdag 14 juni 2022
Stoer, knap, bijzonder? Helemaal niet. Iedereen kan een lange reis maken met schoolgaande kinderen, maar de knop moet wel om. Twee gezinnen uit Leeuwarden en Britsum over hun ervaringen.
Deze zomer vertrekken ze met de camper richting Portugal en Spanje: Sonja Onclin (39), Tim Oudkerk Pool (42) en hun kinderen Anique (13) en Yulan (8). Een half jaar stappen ze uit hun dagelijkse structuur die door de voorbereidingen toch al aardig op de kop staat. Het Leeuwarder gezin reisde in 2019 ook een half jaar met de camper door Europa. Toen ze daarna thuiskwamen, beseften ze dat ze meer buiten wilde leven.
,,We wilden iets landelijks kopen, om mogelijk te wonen met vrienden, maar die zoektocht slaagde niet’’, vertellen Sonja en Tim. Omdat het ook kriebelde om weer op reis te gaan, besloten ze een datum te prikken en hun huis te koop te zetten. Februari 2022 zou de reis aangaan. Hun woning werd in oktober 2021 verkocht met de afspraak dat de overdracht in februari 2022 zou zijn. ,,We hadden onze vaste banen al losgelaten tijdens de vorige reis en nu besloten we ook onze woning te verkopen. Voorlopig geen hypotheeklasten meer.”
Tim nam tijdens de eerste reis onbetaald verlof met terugkeergarantie voor zijn baan. Sonja nam ontslag en ging aan de slag als zelfstandig communicatieadviseur. ,,Door die reis heb ik die beslissing genomen. Ik wilde meer vrijheid in mijn werkleven. Het is de beste besluit ooit geweest.’’ De reis bracht hen ook een nieuw werkdoel: andere gezinnen helpen met hun ervaringen. Ze richtten Stay on Tour op, geven Masterclasses over het onderwerp en willen hun camperbedrijf uitbreiden.
Op het moment zijn ze druk met de organisatie van Meet & Stay dat van 17 tot en met 19 juni op camping Dijk en Meer in Andijk plaatsvindt. Daar kunnen reislustige gezinnen elkaar ontmoeten, ervaringen delen en zijn er allerlei activiteiten. Het evenement was binnen een week uitverkocht.
Terwijl het gezin eigenlijk in Zuid-Europa had moeten zitten. Maar Tims vader werd steeds zieker en in die situatie wilden ze niet vertrekken. Ze besloten hun reis een half jaar uit te stellen. ,,Drie dagen na die beslissing overleed Tim zijn vader’’, vertelt Sonja. ,,Het uitstel was toen al een feit. Wij ervaren het als heel prettig dat we er voor Tims moeder kunnen zijn.’’
Maar ze moesten wel hun huis uit. Een contact uit één van de Masterclasses bood de oplossing. Erikjan Koopmans, Femke Jaarsma en hun schoolgaande dochter Lena uit Britsum stonden namelijk op het punt met een camper de wijde wereld in te gaan en zochten nog iemand om op hun huis te passen. Het Leeuwarder gezin kon er voor een half jaar terecht. ,,We hebben alles verkocht. Twintig dozen met persoonlijke spullen staan in een stalling en vijftien dozen hebben we hiermee naartoe genomen.’’
Van hun eerste reis hebben ze geleerd. Ze willen straks langer op één plek blijven staan, gaan opnieuw pannenkoeken bakken voor goede doelenorganisaties die ze tegenkomen en die goed werk doen en het gezin wil surfen leren. ,,Je moet niet alleen in de vakantiemodus zitten, is onze ervaring. Je moet jezelf ook doelen stellen.’’ Het onderwijs geven zal anders zijn nu hun dochter naar de tweede klas van de middelbare school gaat, maar door corona zijn er wel meer online-mogelijkheden gekomen.
,,Je moet goed beseffen dat je 24 uur op elkaars lip zit. Niet iedereen wil en kan dat’’, zegt Sonja. ,,En je hebt je vervelende momenten, maar die heb je thuis ook’’, relativeert Tim. Er staat een onvergetelijke ervaring tegenover, vinden zij. ,,Je kunt echt onthaasten, samen zijn en tijd hebben voor elkaar.’’
Je tiende verjaardag vieren met zwembad en strand om de hoek. Lena Koopmans maakte het begin juni mee in Spanje waar ze op dat moment met haar ouders Erikjan Koopmans (47) en Femke Jaarsma (44) in een camper verbleef. Op 28 februari vertrokken ze vanuit Britsum voor een reis door Europa, met als eerste bestemming Portugal. Vanuit Spanje reizen ze via Italië verder naar Griekenland en daarna de Balkan. Zou dat aanvankelijk allemaal via de weg, er is toch besloten vanuit Italië met de boot een oversteek te maken. ”We hopen hier wat reistijd mee te besparen zodat we meer van de Balkanlanden kunnen zien”, zegt Erikjan. “En ja ook brandstof.”
Kunnen schakelen is wel een van de belangrijkste voorwaarden wil je met je kind(eren) op reis gaan. De Britsumers hadden ook nooit verwacht dat ze met hun camper een fikse aanrijding zouden krijgen. Ze raakten een dwarsbalk van de overkapping bij een supermarkt in Portugal. ,,De schrik zat er goed in. De blikschade was aanzienlijk, maar het is gerepareerd en we konden weer verder.’’
Het stel reisde tien jaar geleden samen de wereld rond en had altijd al de wens een zelfde soort reis samen met hun dochter te doen. ,,Maar door corona leek vliegen wel heel moeilijk te worden. Toen bracht Stay on Tour ons op het idee van een camper.’’
De hoofdreden voor hun reis is dat ze Lena iets meer van de wereld willen laten zien. Haar kennis laten maken met andere culturen en een verrijkende ervaring bieden. ,,Je horizon verbreden, andere mensen ontmoeten en meer met zijn drieën samen zijn.’’ Femke (tekstschrijver) en Erikjan (fotograaf) zijn zelfstandig ondernemer. Het gezin beseft dat ze in de gunstige omstandigheden verkeren dat ze dit kunnen doen. “Dat we die vrijheid hebben, daar zijn we dankbaar voor.”
Het lesgeven aan Lena ervaren ze als een uitdaging. “De dingen waar je ‘normaal’ tegenaan loopt, heb je hier ook”, legt Femke uit. “Het leven is alleen een stuk flexibeler. Je ontsnapt echt even aan de structuur van de dag waar je thuis in zit. Het leven is spontaner, soms met mensen die je amper kent. Maar we kijken ook alweer enorm uit naar thuiskomen en samen zijn met onze familie en vrienden.’’
– Maak je reis concreet door een datum te prikken en deel dit met je omgeving. Die krijgen zo de kans om aan het idee te wennen.
– Leg tijdig contact met de school van je kinderen. Ga met ze in gesprek over de mogelijkheden om zelf je kinderen les te geven. Er zijn scholen die zo’n reis als verrijking voor een kind zien
-De regels rond de leerplicht zijn complex. Een manier om je daaraan te onttrekken is je te laten uitschrijven en dat moet minstens voor acht maanden. ,,Dit ligt vaak gevoelig’’, weet Sonja Onclin. Met haar Masterclasses helpt ze mensen daarbij.
-Regel je verzekeringen, zoals op medisch vlak. Omdat je uitgeschreven bent, moet je die apart afsluiten.
-Denk na over wat je met je woning wilt. Dat hangt ook af van je financiële plaatje. Verhuren in de periode dat je weg bent, is een optie.
-Denk na over je werk. Neem je een sabbatical? Neem je ouderschapsverlof op? Of kun jje je werk voortzetten? De online-mogelijkheden zijn toegenomen. Er zijn ondernemers die onderweg gewoon doorwerken.
-Stel prioriteiten en wees je ervan bewust dat je niet alles meer kunt doen of meemaken.
-Je moet het samen willen. Op reis gaan omdat één van de twee het wil, is niet verstandig.
Bron: Leeuwarder Courant, tekst: Maria Del Grosso, foto: Niels Westra