Waarom doe je wat je doet?

vrijdag 9 februari 2024

Online en middels evenementen helpen, adviseren en inspireren wij gezinnen die graag het avontuur willen opzoeken. Een tijdje uit de ratrace stappen kan betekenisvolle inzichten voor het leven opleveren voor ouders en kinderen.

Ons ‘tijdelijk uit de ratrace stappen avontuur’ begon vijf jaar geleden. In 2018 gingen we met onze kinderen van toen 4 en 9 jaar voor een half jaar op reis. In 2022/2023 deden we dat weer, maar deze keer voor 8 maanden. Op dit moment wonen we voor in ieder geval een jaar in een (surf) dorpje waar we ons erg thuis voelen. Wij delen een paar waardevolle inzichten die de keuzes die wij hebben gemaakt ons hebben opgeleverd. 

• Vrijheid is één van onze belangrijkste kernwaarden en daar past op dit moment werken in loondienst niet bij. Wij hebben onze banen opgezegd en werken op projectbasis. Met onze opdrachtgevers maken we, voordat een klus start, werkafspraken die passen bij onze kernwaarde.

• Alles wat wij doen in ons leven toetsen we aan de ‘Why’ van de Golden Circle van Simon Sinek: Waarom doen we wat we doen? De Golden Circle is een simpel maar krachtig model dat stimulans geeft voor inspirerend leiderschap. Voor bedrijven, maar ook voor het gezinsleven heel interessant.

• In de onderwijsvormen die onze kinderen volgen is de methode ‘De wereld als spiegel’ heel belangrijk. Door te kijken naar de wereld om hun heen krijgen ze goede inzichten in wie ze zelf zijn en wat ze belangrijk vinden. Voor langere tijd op reis zijn (een tijdje uit de ratrace stappen) en (tijdelijk) in het buitenland wonen passen goed bij deze methode.

• Misschien cliché, maar wél waar: Travel is the only thing you buy that makes you richer. Vijf jaar geleden dwongen wij onszelf een keuze te maken: investeren in een nieuwe keuken of een half jaar op reis gaan met heel het gezin (onze kinderen waren toen 4 en 9 jaar oud)? We kozen voor het laatste en tot op de dag van vandaag hebben we geen spijt van deze keuze. Er zijn letterlijk en figuurlijk nieuwe werelden voor ons open gegaan.